Interkom
- Marek.
- Motocykl: Yamaha XVS 1300
- Status: Offline
Interkom
Interkom, jaki na co zwracać uwagę?
Da się kupić w miarę tani ale dobrze działający?
Mi by się przydał właściwie tylko do nawigacji, jakie używacie, podzielcie się opinią, na co zwracać uwagę jakich nie kupować.
Kask LS2
Da się kupić w miarę tani ale dobrze działający?
Mi by się przydał właściwie tylko do nawigacji, jakie używacie, podzielcie się opinią, na co zwracać uwagę jakich nie kupować.
Kask LS2
- Andrzej S
- Motocykl: GSF650S 2007r
Re: Interkom
Jak tylko do nawigacji to kup dobre słuchawki z bluetoothem i wystarczy.
Więc chodź pomaluj mi świat na żółto i na niebiesko...
- Jogas669
- Motocykl: Honda Varadero 1000
- Kontakt:
Temat rzeka i można by napisać, że bez otwartej flaszki to nawet nie ma co zaczynać...
Ja na co dzień używam Sena 20S lub Sena SF4 (ten drugi ma mniej funkcji, słabszą obsługę i o wiele gorsze głośniki). Oba interkomy spełniają bardzo dobrze swoją role, choć przy komunikacji pomiędzy kilkoma motocyklami na długim dystansie potrafią robić dziwne zakłócenia - ponoć wada Seny) Miałem do czynienia z Cardo (mucha nie siada, choć drogie cholerstwo) i z obrzydliwie beznadziejnymi Interphone.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
1. Jakość słuchawek w zestawie (jakość i głośność dźwięku robi ogromną różnicę w komforcie użytkowania i warto dopłacać do opcji lepszych słuchawek, jeżeli producent to oferuje)
2. Zasięg zestawu (na razie piszesz, że nie chcesz korzystać z interkomu do rozmowy z kimś, ale z czasem zaczniesz i wtedy ma to kolosalne znaczenie)
3. Kompatybilność z innymi markami (nie wszystkie producenci oferują możliwość łatwego parowania z innymi markami, a robienie tego przez telefon jest słabe i denerwujące.
tyle na początek, jak chcesz zgłębić temat, to zachęcam do wykorzystania opcji wyszukiwania na forum, bo z tego co widzę, to wątek interkomu się tu już pojawiał wiele razy:
https://www.virago.com.pl/search.php?ke ... mit=Szukaj
Ja na co dzień używam Sena 20S lub Sena SF4 (ten drugi ma mniej funkcji, słabszą obsługę i o wiele gorsze głośniki). Oba interkomy spełniają bardzo dobrze swoją role, choć przy komunikacji pomiędzy kilkoma motocyklami na długim dystansie potrafią robić dziwne zakłócenia - ponoć wada Seny) Miałem do czynienia z Cardo (mucha nie siada, choć drogie cholerstwo) i z obrzydliwie beznadziejnymi Interphone.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
1. Jakość słuchawek w zestawie (jakość i głośność dźwięku robi ogromną różnicę w komforcie użytkowania i warto dopłacać do opcji lepszych słuchawek, jeżeli producent to oferuje)
2. Zasięg zestawu (na razie piszesz, że nie chcesz korzystać z interkomu do rozmowy z kimś, ale z czasem zaczniesz i wtedy ma to kolosalne znaczenie)
3. Kompatybilność z innymi markami (nie wszystkie producenci oferują możliwość łatwego parowania z innymi markami, a robienie tego przez telefon jest słabe i denerwujące.
tyle na początek, jak chcesz zgłębić temat, to zachęcam do wykorzystania opcji wyszukiwania na forum, bo z tego co widzę, to wątek interkomu się tu już pojawiał wiele razy:
...Nie ważne co masz pod dupą, liczy się to, co pod kaskiem...
- Marek.
Myślałem o takim rozwiązaniu, ale nie znalazłem nic co by było w miarę rozsądne, czyli słuchawki pasowały by w otwory a moduł można by bez problemu ładować...Andrzej S pisze: 03 czerwca 2025, 18:07 Jak tylko do nawigacji to kup dobre słuchawki z bluetoothem i wystarczy.
Kupiłem za grosze chinszczyznę (z mikrofonem) i po pierwszych próbach na sucho, okazało się, że jest w miarę ok i do moich potrzeb by wystarczyło, ale...
... skoro mam coś montować na dłużej, to jednak będzie to wymagać ingerencji w kask. Coś tam trzeba podciąć, podszlifować podkleić i stąd zapytanie, bo chinszczyzna może działać a może paść za tydzień.
Za koncówke ceny, kupił bym dwa chinskie zestawy
O faktycznie jest wątek, to poczytam
Wykorzystywanie do czegoś innego niż nawi, chociaż koszące to w moim wypadku mało prawdopodobne.Jogas669 pisze: 03 czerwca 2025, 19:55 bo z tego co widzę, to wątek interkomu się tu już pojawiał wiele razy:
Komunikacja z innymi przy moim mocnym niedosłuchu i gdy sa jaszcze jakieś zakłócenia była by mocno problematyczna.
Poczytam może coś za rozsądne pieniądze znaję... a tak na szybko, jak wyglada jakość dzwieku, czy osobie dobrze słyszącej sprawia problemy zrozumienia drugiej osoby? To znaczy czy zakłócenia są mocne?
Jak jest z ciszą, czy połaczony zestaw do np. nawi ale gdy nawi nic nie "gada" szumi?
- Andrzej S
- Motocykl: GSF650S 2007r
Ja czasem używam dousznych Sony które wziąłem na Orlenie za punkty vitay.
Trochę kłopotliwe jest zakładanie kasku ale dla chcącego to nie przeszkoda.
Bateria wytrzymuje 15h pracy więc sporo.
Trochę kłopotliwe jest zakładanie kasku ale dla chcącego to nie przeszkoda.
Bateria wytrzymuje 15h pracy więc sporo.
Więc chodź pomaluj mi świat na żółto i na niebiesko...
-
jurek okinawa
- Motocykl: BMWR80GS i BMWR1150R
Witam, też jestem ,,niedosłyszący" mam chinski V4- 2 kpl. za 300pln, czyli na dwa motocykle, jeżdżę z kumplem juz ponad rok i jak do tej pory jest ok. Nie wykorzystuje do nawigacji bo nie potrafię sprząc tego z moją TOMTOM 400,bateria w interkomie starcza na dwa dni trasy a fajnie można umilić sobie czas i podnieść komfort podrózowania. Po półrocznym użytkowaniu kolegi stacja padła - dwa pisma do allegro/ tam kupowałem/ i wymiana na nowy kpl. nawet starego do zwrotu nie chcieli, trzeba pamiętać o gąbkach na mikrofon bo tam powstaje najwięcej zakłóceń i kask musi być w miarę szczelny ,żeby wiatr nie szumiał u adwersarza
- Piter7011
- Motocykl: XV 535 Vstrom650
Skoro narzekacie że słabiej słyszycie , albo bardziej źle rozumiecie to używacie jakiś aparatów słuchowych? Nie przeszkadza to w użytkowaniu?jurek okinawa pisze: 04 czerwca 2025, 18:08 Witam, też jestem ,,niedosłyszący" mam chinski V4- 2 kpl. za 300pln, czyli na dwa motocykle, jeżdżę z kumplem juz ponad rok i jak do tej pory jest ok. Nie wykorzystuje do nawigacji bo nie potrafię sprząc tego z moją TOMTOM 400,bateria w interkomie starcza na dwa dni trasy a fajnie można umilić sobie czas i podnieść komfort podrózowania. Po półrocznym użytkowaniu kolegi stacja padła - dwa pisma do allegro/ tam kupowałem/ i wymiana na nowy kpl. nawet starego do zwrotu nie chcieli, trzeba pamiętać o gąbkach na mikrofon bo tam powstaje najwięcej zakłóceń i kask musi być w miarę szczelny ,żeby wiatr nie szumiał u adwersarza
- Top Gun
- Motocykl: CRF 1000
Sluchawki w uszach psują słuch...Nasz układ słuchu nie jest dostosowany do słuchania sygnałów z wewnątrz ucha...Piter7011 pisze: 04 czerwca 2025, 18:42Skoro narzekacie że słabiej słyszycie , albo bardziej źle rozumiecie to używacie jakiś aparatów słuchowych? Nie przeszkadza to w użytkowaniu?jurek okinawa pisze: 04 czerwca 2025, 18:08 Witam, też jestem ,,niedosłyszący" mam chinski V4- 2 kpl. za 300pln, czyli na dwa motocykle, jeżdżę z kumplem juz ponad rok i jak do tej pory jest ok. Nie wykorzystuje do nawigacji bo nie potrafię sprząc tego z moją TOMTOM 400,bateria w interkomie starcza na dwa dni trasy a fajnie można umilić sobie czas i podnieść komfort podrózowania. Po półrocznym użytkowaniu kolegi stacja padła - dwa pisma do allegro/ tam kupowałem/ i wymiana na nowy kpl. nawet starego do zwrotu nie chcieli, trzeba pamiętać o gąbkach na mikrofon bo tam powstaje najwięcej zakłóceń i kask musi być w miarę szczelny ,żeby wiatr nie szumiał u adwersarza
Ja do jazdy zakładam stopery...Muzyki i pitolenia posłucham w domu
A nawigację należy zamontować tak, żeby ją widzieć
,,Nie rezygnuj z marzeń, nigdy nie wiesz kiedy okażą się potrzebne,,
-
jurek okinawa
- Motocykl: BMWR80GS i BMWR1150R
Słuchawki mam zamontowane w kasku, również zakładam stopery na dłuższą trasę, muzyki nie słucham, brakuje mi natomiast komunikatów z nawigacji szczególnie na górskich winklach gdzie jeden zakręt goni drugi , wtedy jest to bardzo pomocne
- Marek.
W moim wypadku, żadnych dousznych niewolno, bo ogłuchnę całkiem.
Zresztą... w ogóle odradzam korzystanie z tego typu słuchawek.
O czyms takim piszesz?jurek okinawa pisze: 04 czerwca 2025, 18:08 Witam, też jestem ,,niedosłyszący" mam chinski V4- 2 kpl. za 300pln, ...
https://pl.aliexpress.com/item/10050061 ... ry_from%3A
Ja na jedno słyszę tyle, że jak osoba z którą rozmawiam wie o tym to nie ma wiekszych problemów z porozumieniem sie. Prawdopodobnie nieświadomie doczytuję też z ruchu warg..., ale jak ktos mówi za plecami to raczej mu nie odpowiem.Piter7011 pisze: 04 czerwca 2025, 18:42
Skoro narzekacie że słabiej słyszycie , albo bardziej źle rozumiecie to używacie jakiś aparatów słuchowych? Nie przeszkadza to w użytkowaniu?
Na drugie ucho jestem... a raczej bedę cos dobierał ale na dzis jest kiepsko, bo ja nie dość, że na to ucho nie słyszę to jeszcze mam w nim mega szumy i jak na razie aparaty które próbowałem to w zasadzie niewiele dawały a ceny powalają.
Dokładnie... blokują też ukrwienie ucha.Top Gun pisze: 05 czerwca 2025, 09:12
Sluchawki w uszach psują słuch...Nasz układ słuchu nie jest dostosowany do słuchania sygnałów z wewnątrz ucha...
Ja do jazdy zakładam stopery...Muzyki i pitolenia posłucham w domu![]()
A nawigację należy zamontować tak, żeby ją widzieć![]()
- Top Gun
Nie wiedziałem, że nawigacja mówi coś o winklachjurek okinawa pisze: 05 czerwca 2025, 14:28 Słuchawki mam zamontowane w kasku, również zakładam stopery na dłuższą trasę, muzyki nie słucham, brakuje mi natomiast komunikatów z nawigacji szczególnie na górskich winklach gdzie jeden zakręt goni drugi , wtedy jest to bardzo pomocne
- Piter7011
- Motocykl: XV 535 Vstrom650
Jeśli nie dosłyszysz a chcesz dalej w miarę sprawnie funkcjonować w społeczeństwie to nie masz wyjścia i sytuacja zmusza do korzystania z aparatu słuchowego a jest tego mnóstwo, łącznie do takich bardzo drogich.
Problemem często jest nie tyle brak słyszenia ale rozumienia mowy- słów niestety często tak mam..
Jako interkom używam jakiegoś tam chińczyka, jest dla mnie wystarczająco głośny.
Służy mi a raczej nam do kontaktu w czasie jazdy z Kasią , bo najczęściej jeżdżę z nią, jak zresztą wiecie
.
W czasie jazdy można na bieżąco się komunikować i to ma wpływ na dalsze poczynania w trasie.
Muzyki nie słucham, na nawigację patrzę i to mi jakoś wystarcza choć nie powiem jakieś ostrzeżenia np Janosik fajnie było by usłyszeć.
Problemem często jest nie tyle brak słyszenia ale rozumienia mowy- słów niestety często tak mam..
Jako interkom używam jakiegoś tam chińczyka, jest dla mnie wystarczająco głośny.
Służy mi a raczej nam do kontaktu w czasie jazdy z Kasią , bo najczęściej jeżdżę z nią, jak zresztą wiecie
W czasie jazdy można na bieżąco się komunikować i to ma wpływ na dalsze poczynania w trasie.
Muzyki nie słucham, na nawigację patrzę i to mi jakoś wystarcza choć nie powiem jakieś ostrzeżenia np Janosik fajnie było by usłyszeć.
- Top Gun
Ja bym tam wolał Marynę
- Hessus
- Motocykl: CRF1000, XVS1300
Bierz z górnej półki Cardo Packtalk. Lepiej kupić raz a dobrze niż co sezon dwa wymieniać na kolejne. Przerabiałem chińskie badziewia i naprawdę nie warto na to wydawać pieniędzy. Słaba słyszalność - powyżej 100k/h nie radzą sobie z wytłumieniem i na niewiele są wtedy przydatne. Jedyną zaletą chinoli jest żywotność baterii - ponad 12h.
Ściśle przestrzegam diety: wino, śpiew i kobiety...
- Top Gun
Zamiast Chińskiego badziewia
W garażu walają mi się jakieś Scala Rider 
- Marek.
Jak by to było takie prostej, jak Ci sie wydaje, to juz dawno bym używał. Wyobraź sobie że cos ci w jednym uchu wciąż dzwoni a aparat słuchowy musi to zwyczajnie "przekrzyczeć". Juz po 15 minutach masz tego dość.Piter7011 pisze: 06 czerwca 2025, 10:13 Jeśli nie dosłyszysz a chcesz dalej w miarę sprawnie funkcjonować w społeczeństwie to nie masz wyjścia i sytuacja zmusza do korzystania z aparatu słuchowego a jest tego mnóstwo, łącznie do takich bardzo drogich...
Ale do tematu:
Przeglądam internety i YT i widzę tu dwie szkoły.
Jedni korzystają w czasie jazdy z połaczeń oferowanych przez interkomy... z ich rozwiązań łączności.
Inni korzystają z interkomów tylko jako połaczenie ze smartfonem a łączność z innymi zapewnia im internet i dosłownie jakakolwiek aplikacja do łączności z utworzonym lub nie "pokojem", czyli: messenger, whatsapp, czy bardzo popularnego discord.
To rozwiazanie jest o tyle lepsze, że nie ogranicza nas rodzaj łączności jaki oferuje dana firma, jak również co ważniejesz odległość, bo można być w łączności z kimś kto zaspał i dopiero wyjeżdża a grupa jest już 100km dalej
Macie tu jakieś doświadczenia.
Właśnie ogladam testy Cardo spirit, zobaczę też Cardo Packtalk Bold, bo do 4 stówekHessus pisze: 06 czerwca 2025, 13:57 Bierz z górnej półki Cardo Packtalk. Lepiej kupić raz a dobrze niż co sezon dwa wymieniać na kolejne. Przerabiałem chińskie badziewia i naprawdę nie warto na to wydawać pieniędzy. Słaba słyszalność - powyżej 100k/h nie radzą sobie z wytłumieniem i na niewiele są wtedy przydatne. Jedyną zaletą chinoli jest żywotność baterii - ponad 12h.
Nie ten budżet.Top Gun pisze: 06 czerwca 2025, 14:37 Zamiast Chińskiego badziewiaW garażu walają mi się jakieś Scala Rider
![]()
...
PS
Jak długo na jednym ładowaniu pracują Cardo czy inne markowe?
PSS
Zamontowałem chinczyka i w sumie daje radę i słyszę co gada, wiec nie jest źle, co nie znaczy, że jest dobrze i chyba jakiegoś cardo kupię, bo chinczyk strasznie odpustowo wygląda. Po co oni to tak ledami obłożyli,