Strona Główna ..:: Forum Miłośników Yamaha Virago ::..
www.virago.com.pl

FAQFAQ  MapaMapa  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
!!! U W A G A !!!
Pilnie potrzebujemy Waszej pomocy w ekspresowej zbiorce dla Jarosa
Na chwile obecna trzeba pokryc koszty operacji w wysokosci ok 5000 euro.
Jest nas wielu na forum i wierzymy, że jest to możliwe.
W imieniu Jarka, bardzo prosimy o wsparcie, każda złotówka jest ważna
Szczegóły w temacie Pomoc dla Jarosa
Jarkowi życzymy szybkiego powrotu do zdrowia.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zegary ?
Autor Wiadomość
skrzypek1364 

Motocykl: YAMAHA VIRAGO 125
Wysłany: Sro Lip 14, 2010 10:06 pm   Zegary ?

Witam,
Czy ktoś próbował wstawić jakiś obrotomierz do Virago?
Interesuje mnie jaki będzie pasował. Ewentualnie z jakiego motoru. I czy da się w ogóle coś takiego zrobić?

Plan wygląda tak:

Zrobić nowe śliczniutkie obudowy, stary licznik wstawić na to samo miejsce, jednak już do nowej puchy, po prawej chcę mieć obrotomierz, a po lewej zwykły zegarek i w przyszłości wskaźnik paliwa.

Teraz zatrzymuję się na obrotomierzu. Prosiłbym o jakieś rady.

Za wszystkie informacje z góry dziękuję.

Pozdro
Postaw piwo autorowi tego posta

hunter of wind 

Motocykl: yamaha virago xv 535 S 1995r
Wysłany: Sro Lip 14, 2010 10:48 pm   

Hmm...
Jeśli masz takie, daleko zakrojone plany modyfikacji swojego motocykla, to ja na Twoim miejscu rozpocząłbym od sprzedarzy 125 i zakupu 750 lub 1100. Tym samym miałbym rozwiązany problem obrotomierza. :)
Nie gniewaj się, ale wydaje mi się, że w trakcie przeprowadzania wspomnianych zmian możesz dojść do wniosku, że chcesz jeździć czymś nieco większym...
Pozdrawiam.

Mocho 

Motocykl: virago xv250 '93
Wysłany: Czw Lip 15, 2010 12:24 am   

http://www.youtube.com/wa...feature=related

założyć się da, ale od czego, jak, nie mm pojęcia :roll:

skrzypek1364 

Motocykl: YAMAHA VIRAGO 125
Wysłany: Czw Lip 15, 2010 6:06 am   

hunter of wind napisał/a:
Hmm...
Jeśli masz takie, daleko zakrojone plany modyfikacji swojego motocykla, to ja na Twoim miejscu rozpocząłbym od sprzedarzy 125 i zakupu 750 lub 1100. Tym samym miałbym rozwiązany problem obrotomierza. :)
Nie gniewaj się, ale wydaje mi się, że w trakcie przeprowadzania wspomnianych zmian możesz dojść do wniosku, że chcesz jeździć czymś nieco większym...
Pozdrawiam.

Wiem wiem :) ale sprawa wygląda tak, że na razie nie mogę jeździć większym. Prawko śmieszne angielskie, pozwala mi jeździć tylko motorkami do 125 cc. Tymczasowe i pewnie nie długo będzie zmienione. Nie oznacza to jednak że zmienię motorek :) Ten przejmie moja, która już ma na niego chętkę, czasami mam wrażenie że większą niż na mnie :)
Pomijając ten fakt, to lala i tak zostanie w rodzinie, a z czasem może i syn będzie go użytkował. Ja w planach mam 1100, ale nie w tym sezonie, na pewno. A obrotomierz może się przydać, nie tyle mi, co z czasem mojej lubej.

Możliwości zmiany mam, większość części będzie zrobiona ręcznie, u szwagra, który też ma podobną pasję : :chopper: ) a co najważniejsze posiada sprzęt do robienia takich cudów. Już zaprojektował i wykonał dla mnie nowe rury, które w najbliższym czasie zostaną założone, jak tylko czas na to pozwoli.

Brakuje mi tylko odpowiedniego obrotomierza. Zegar już jest. A stary prędkościomierz nabiera nowego wyglądu. Nowa, grawerowana tarcza itp. Obiecuję, że jak tylko wszystko będzie już na cacy to fotki gdzieś się pojawią.

Więc jak ktoś może pomóc w sprawie obrotomierza to byłbym wdzięczny,

Pozdrawiam

Blunio 

Motocykl: Yamaha Virago XV 535 1997r. & Yamaha FZ-6
Otrzymał 17 piw(a)
Wysłany: Czw Lip 15, 2010 7:42 am   

skrzypek1364 napisał/a:
jakiś obrotomierz do Virago
Swego czasu sprzedawali obrotomierze luzem, zliczające impulsy zapłonu (z przełącznikiem na 2/4 cylindry). Tak że zamontowanie nie sprawiało poważniejszych problemów - kwestia podpięcia się do instalacji elektrycznej. Moim zdaniem musisz coś takiego szukać i wkomponować do tworzonej deski rozdzielczej.
skrzypek1364 napisał/a:
w przyszłości wskaźnik paliwa.
Z tym już jest gorzej. Wskaźnik jak najbardziej, ale zamontowanie czujnika to dość poważna ingerencja w zbiornik paliwa.
Chyba że zrobisz coś takiego, co widziałem w książce motoryzacyjnej z lat 30-tych ub. wieku pt. Kraftfahrenbuch. Wskaźnikiem był manometr o małym zakresie wskazań, czujnikiem rurka zanurzona od góry w cieczy, tzn. paliwie. Gruszką (jak do lewatywy), ale mógłby być i przycisk od spryskiwaczy pierwszych wersji Malucha, wytwarzano w układzie pomiarowym ciśnienie. Im większy był poziom cieczy (paliwa), manometr pokazywał większe ciśnienie, wyskalowane odpowiednio do zawartości zbiornika. Ot, taki wskaźnik retro, ale zaletą jest że nikt takiego już dzisiaj nie ma :idea:

Wyświetl szczegóły
hunter of wind 

Motocykl: yamaha virago xv 535 S 1995r
Wysłany: Czw Lip 15, 2010 8:33 am   

skrzypek1364 napisał/a:
Ten przejmie moja, która już ma na niego chętkę, czasami mam wrażenie że większą niż na mnie

To zmienia postać rzeczy... :mrgreen:

Husky 
użytkownik usunięty

Motocykl: była 535 a jest 1000f jest dobrze
Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 7:10 am   

...podpinasz się pod masę i cewkę i musi działać. reszta kabli to podświetlenie i włączenie. nie wiem ile w virce jest cewek :razz:

... głównie to jest tak: plus, minus, podświetlenie i sygnałowy do modułu lub do cewki, lub owijany na przewodzie WN (kilka razy po wierzchu)

http://allegro.pl/item108...15_tysiecy.html

... chyba taki może być, ale jeszcze dopytaj

edo 
edo

Motocykl: virago535 95r
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: Pią Lip 16, 2010 11:31 am   

ja mam w swojej załozony obrotomierz podobny co zapodał Husky ale jak podłączony to niemam pojęcia bo już taką virke kupiłem i działa i fajnie wygląda bo tej samej wielkości co prędkościomierz

Mitaro 

Motocykl: Chiński LIFAN klon yamahy XV250
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 2:10 pm   

Jako że jestem tu świeżakiem i nie mogę wrzucać linków na forum, a chciałbym się podzielić doświadczeniem w moim wiejskim tjuningu, mojego chińskiego gumna. Dlatego jak ktoś chce zobaczyć co wymodziłem z obrotomierzem i z zegarem temp. oleju to zapraszam na stronę forum KLUB CHIŃSKICH MOTOCYKLI w zakładce WSZYSTKO NA TEMAT, zakładka ZIPP 250, ZIPP RADSTAR, MODY DO ROADSTARA.

Husky 
użytkownik usunięty

Motocykl: była 535 a jest 1000f jest dobrze
Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 3:10 pm   

Mitaro napisał/a:
Jako że jestem tu świeżakiem i nie mogę wrzucać linków na forum, a chciałbym się podzielić doświadczeniem

http://www.klub-chinskich...php?f=58&t=1845

Upraszczam... :mrgreen: bo poczytałem i można się czegoś dowiedzieć.

crucial 

Motocykl: Virago XV535
Wysłany: Wto Lip 27, 2010 10:33 pm   

A czy obrotomierz "na linkę" np. taki z MZ będzie działał w Virago?

Blunio 

Motocykl: Yamaha Virago XV 535 1997r. & Yamaha FZ-6
Otrzymał 17 piw(a)
Wysłany: Sro Lip 28, 2010 7:54 am   

crucial napisał/a:
taki z MZ będzie działał w Virago
Tak, będzie, ale ... wyprowadzenie napędu mechanicznego od wału korbowego Virażki jest bardziej skomplikowane niż podpięcie obrotomierza zliczającego impulsy zapłonu. Tak że e efekcie skórka nie warta wyprawki, IMHO.

crucial 

Wysłany: Sro Lip 28, 2010 9:55 pm   

Na allegro znalazłem inny bardzo ciekawy:

http://allegro.pl/item116...auto_gauge.html

Czy taki będzie technicznie dobry? Może nie jest zbyt chopperowy, ale mi się podoba i cena też nie jest wygórowana w stosunku do innych.

Mitaro 

Motocykl: Chiński LIFAN klon yamahy XV250
Wysłany: Czw Lip 29, 2010 9:18 am   

Crucial. Jak czytałeś mój post na forum chińskich moto to przecież widać że mam identyczny. Właśnie taki kupiłem, ten co umieściłeś w linku z allegro. Do tego da się dokupić taką ładną obudowę za 30zł, którą też pokazałem na zdjęciach. Wszystko ładnie wtedy pasuje tak jakby stąd było.

crucial 

Wysłany: Czw Lip 29, 2010 9:48 am   

Ow, czyli muszę dokładniej czytać.
Otworzyłem Twój link, przeleciałem pobieżnie i widziałem tylko o jakiś filtrach posty, więc wyłączyłem. Już zabieram się do czytania.

tomala210194 
Tomek

Motocykl: XV 125 S 1998
Wysłany: Nie Sie 01, 2010 8:48 am   

Tak swoją drogą, to jeżeli jesteśmy już przy zegarach, to mam pytanie, czy w Virago prędkościomierz jest podświetlany? Bo już sam nie wiem... może głupie pytanie, ale wydaje mi się, że podświetlenie być powinno i mam nadzieję, że tylko żarówka się tam spaliła xD

mitesek 

Motocykl: XV535 - 1996
Wysłany: Nie Sie 01, 2010 8:55 am   

tomala210194 napisał/a:
Tak swoją drogą, to jeżeli jesteśmy już przy zegarach, to mam pytanie, czy w Virago prędkościomierz jest podświetlany? Bo już sam nie wiem... może głupie pytanie, ale wydaje mi się, że podświetlenie być powinno i mam nadzieję, że tylko żarówka się tam spaliła xD

jasne, że jest podświetlany, więc to pewnie żarówka :)

Odpowiedz do tematu